Jun 6, 2014

Kun aloittaa puhtaalta pöydältä... ja eteistilat kuntoon

Tässä postauksessa on paljon kuvia uudelleen järjestetyistä eteistiloista sekä pohdintaa muuttamisen ihanuudesta.



Meidän Abstellraum (eli vapaasti suomennettuna pieni sivukamari, varastokoppi, romuvarasto, luutahuone, siivoushuone) on ollut pitkän aikaa huonossa järjestyksessä. Ei nyt aivan käyttökelvoton, mutta tavoitteisiin nähden hyvin huonosti toimiva. Kun kävelen kotimme ovesta sisään, Abstellraum ja eteisalue ovat oikealla. Suurimmaksi osaksi meidän kaikki ulos lähtemiseen liittyvät tavarat säilytetään tässä kopissa. Lisäksi siellä säilytetään kierrätettävät roskat ja siivoustarvikkeet. Tosi paljon vaatimuksia parin kolmen neliön tilaan. Tältä se ja eteinen näyttivät ennen kuin ryhdyin siivoamaan:


Peilissä näkyvän oven takana on kylpyhuone,
avoinna olevasta ovesta pääsee makuuhuoneeseemme.

Ovesta sisään tultaessa vasemmalla (kuvassa oikealla) on vierasvessa.

Jos jätetään huomiotta kokolattiamatto, jonka päälle ei enää voi laittaa kuramattoa, koska sitten ovi ei mahdu aukeamaan, oli ongelmia tässä eteisessä muutenkin yllin kyllin:
- ei sopivaa paikkaa postille
- avaintensäilytys romukopin perällä hyllyssä
- tavarat joutuivat hukkaan hyllyjen perälle ja tavarat tuli tungettua missä tilaa sattui olemaan
- kenkäteline vei eteisessä paljon tilaa ja silti kengät potkitaan jalasta lattialle
- pieni lipasto pienensi huomattavasti kulkuväylää vessaan
- ystäväni maalaama taulu oli jatkuvassa vaarassa pienessä eteisessä tapahtuvan lapsiperhe-elämän vuoksi
- kopissa oli säilössä kaikkien vuodenaikojen asusteita (ja takkejakin) ja harvoin käytettyjä isoja ulkoleluja, jotka estivät tarpeellisten tavaroiden löytymisen
- roskien pakkaaminen pusseihin ja ulos toimittaminen oli iso prosessi, koska roskat olivat piilossa isoissa laatikoissa huoneen perällä.

Oli siis todella syytä tarttua toimeen. Ja valmista olisi syytä tulla ennen kuin haen lapset tarhasta. 

Aloitin niin kuin ne noissa organisointiblogeissa neuvovat, eli tyhjensin ja siivosin koko alueen. Ensimmäisissä kuvissa näkyy tavaraläjät, jälkimmäisissä tyhjä tila. Yllättävän paljon tuo Abstellraum muuttui, kun pesin seiniä ja lattian sekä muutin hyllyjen välit järkevämmiksi. Ei se ehkä tuossa kuvassa niin hyvin näy, mutta silmillä katsoen tahrattomat seinät näyttävät paljon paremmalta.





Vasemmalla lähtötilanne.


***


Kun kuurasin seiniä takaisin valkoiseksi, tein samalla myös yhden oivalluksen. Nimittäin, miksi tykkään muuttamisesta, ja miksi ei tarvitse muuttaa.

Tykkään muuttamisesta, koska silloin sisustamisen saa aloittaa puhtaalta pöydältä. Ennen muuttoa uudessa asunnossa on tyhjät, ja sen vuoksi suurelta näyttävät, huoneet, joissa tuntuu piilevän mahdollisuus unelma-asunnon luomiseen. Sitten miehet kantavat nuo ihanan avarat huoneet täyteen huonekaluja ja muuttolaatikoita. Välttämättä niin pitää käydä, koska elämiseen tarvitaan tavaraa ja kalustetta, mutta valitettavasti samalla vapauden ja avaruuden tunne häviää.

Olen kolme viime muuttoa suunnitellut etukäteen niin, että minulla oli tarkat paikat huonekaluille valmiina. Juuri tuollaista suunnittelua rakastan - mihin huoneita käytetään, mitä tavaroita niissä tarvitaan, miten tavarat parhaiten paikoilleen järjestetään. Järjestely ei kuitenkaan pääty muuttoon, sillä vasta uudessa paikassa eläessään huomaa, mitkä ratkaisut toimivat ja mitkä eivät. Ja koska tavoitteena on sujuva arki ja kaunis koti, toimimattomat ratkaisut kannattaa muuttaa paremmiksi.

Jynssättyäni aiheuttamiamme tahroja irti eteisen seinästä, ajattelin sen näyttävän lähes yhtä siistiltä ja avaralta kuin asuntoon muuttaessamme. Ja Abstellraumissa seinät kaikuivat, tyhjä lattiatila houkutteli suunnittelemaan kalusteratkaisuja... Ihan kuin olisin juuri muuttanut ja saisin luoda tilasta aivan mieleiseni!

Tietysti isompien huoneiden uudelleen sisustaminen tällä "tyhjennä ja siivoa kaikki" -tekniikalla on hieman haasteellisempaa. Siihen touhuun minulla on kuitenkin oiva apuväline näin tietotekniikan aikakaudella - Room Planner. Se on tabletillani oleva ohjelma, johon saa piirrettyä omat huoneet mittojen mukaan ja sijoittaa sinne omien huonekalujen mittojen mukaiset kalusteet. 

Kun huonekalujärjestys vaatii uusimista, otan tabletin kainaloon, menen kyseiseen huoneeseen ja alan virtuaalisesti pyöritellä huonekaluja. Kevyttä hommaa myös painavien ja hankalasti siirrettävien huonekaluja kanssa! Jos haluan aloittaa puhtaalta pöydältä, voin helposti heivata kaikki huonekalut pois huoneesta ja aloittaa alusta.

Olen käynyt tämän asunnon huoneiden kohdalla monta kertaa läpi, että
  1. Miten huoneen sijainti tai varustelu vaikuttaa sen käyttöön? Asettavatko ne reunaehtoja, jonka mukaan käyttö kannattaa suunnitella?
  2. Mihin huonetta pääasiassa käytetään? Kuka sitä käyttää? Mitä muita käyttötarkoituksia huoneelle on? Olisiko joku muu asunnon huone toimivampi tähän käyttötarkoitukseen?
  3. Mitä tavaroita näiden toimintojen toteuttamiseen tarvitaan? Miten niitä olisi kätevää ja kaunista säilyttää? Kuka perheenjäsenistä on syytä ottaa mukaan tämän huoneen suunnittelemiseen?
  4. Miten kaikki tarvittavat tavarat saa mahtumaan huoneeseen? Mitkä huoneessa tällä hetkellä olevista tavaroista eivät sinne kuulu? Mihin ylimääräiset tavarat voi siirtää?
Ehkä teistä joku tässä kohtaa ajattelee, että hullu mikä hullu - kuka nyt tuollaiseen aikaansa käyttäisi! Minulla varmasti on pari ruuvia löysällä, mutta kyllä tähän järkiperäisiäkin syitä voi löytää.

Nimittäin, olen asunut viimeistä kolmea vuotta lukuunottamatta Suomessa, paikalleen rakennettujen vaatekaappien, asuntoon kuuluvien keittiökalusteiden ja asunnon yhteydessä olevien huoltotilojen luvatussa maassa (kuraeteinen, anyone? No ehkä liioittelen hieman mutta mutta...). Nyt asun asunnossa, jossa tuo Abstellraum on ainut asuntoon rakennettu säilytystila ja kodinhoitohuone on pari kerrosta asuntoa alempana. Ja sitten lisätään pakkaan vielä se, että näiden muuttojen keskellä lapsemme ovat kasvaneet ja heidän tavaransa ja niiden säilytystarpeet muuttuvat koko ajan. Näistä syistä toimivan kodin luominen ei ole ollut ihan yksinkertaista.

Nyt siis oivalsin, että minun ei tarvitsekaan muuttaa päästäkseni aloittamaan puhtaalta pöydältä, kunhan vaan puhdistan sen olemassaolevan pöydän aloittaakseni alusta. Se on enemmän asennekysymys, ymmärtää että tiloja tai asioita voi saada toimimaan toisin. Ensin on syytä pohtia ärsyttävän tilan tai asian reunaehdot, mitä ei voi tai halua muuttaa, ja sitten muuttaa ne, mitkä muutosta kaipaavat.



***


Sitten kun olin saanut kaikki paikat pyyhittyä ja imuroitua, aloin kantaa tavaraa takaisin koppiin. Tavoitteeksi asetin, että siellä olisi 
  • kauden mukaiset takit ja asusteet
  • käytössä olevat ulkolelut ja urheiluvälineet, jotka ovat tarpeeksi pieniä tässä kopissa säilytettäviksi
  • siivoustarvikkeet
  • Janin moottoripyöräilyvarusteet
Lajittelin tavarat ennen kuin kannoin niitä takaisin koppiin. Lahjoitettavaa tuli 
  • kaksi muovikassillista asusteita ja
  • yksi kassillinen kenkiä.
Kellarivarastoon vein 
  • talviasusteet, kaksi muovikassillista, 
  • harvoin käytössä olevat laukut, kaksi isoa kassillista, sekä
  • leijat ja kävelysauvat.


Kierrätettävät roskat vaihdoin isoista vihreistä kangaslaatikoista pienempiin muovilaatikoihin, jotka on helppo puhdistaa. Toivon mukaan roskat tulee myös vietyä useammin, kun tilaa niiden säilytykseen ei enää ole niin paljon. Vasemmanpuoleisessa laatikossa on pahvit ja paperikääreet, oikealla muovipakkaukset.




Kolme alinta hyllyä on varattu kengille, joskin myös lasten asustelaatikot ovat tuossa alhaalla kätevästi heidän käsillään. Minun ja Janin asusteet ovat valkoisissa koreissa keskimmäisellä hyllyllä. Siinä on myös käsilaukkuni uusi paikka ja sen vieressä vasemmalla musta kori, jonne laitan käsilaukusta poistettavat tavarat tai eivät juuri tälle ja tälle reissulle mukaan lähtevät käsilaukkutavarat.




Seuraavalla hyllyllä moottoripyöräkypärän kaverina ovat vasemmalla siivoustarvikkeet, oikealla korissa sateenvarjot, uimavehkeet ja picnicpeitto. Toiseksi ylimmällä hyllyllä on pelkästään laukkuja, ylimmällä hyllyllä kaikki putelit ja pullot. Hyllyn päällä koristeena hienoimmat talvihattumme. Vastapäätä hyllyä oven päällä on pieni hylly, jossa on vielä vähän pieniä siivoustarvikkeita (ei näy kuvassa).


Palautuspullot mahtuvat takki- ja reppunaulakoiden alle. Mielestäni on hyvä, että ne ovat vähän jaloissa ja näkyvillä, niin tulee muistettua palauttaakin ne joskus. Imuri ja moottoripyöräsaappaat säilytetään myös lattialla. Naulakoissa roikkuu lähinnä takkeja ja reppuja.




Nimikoin kaikki uudet säilytyspaikat Washi-teipin avulla. Toivon mukaan se auttaa myös aviopuolisoani säilyttämään tavarat järjestyksessä. Mutta tiedän siitä olevan apua minulle, kun ei tarvitse muistaa tai ajatella, vaan voi vaan lukea mikä kuuluu mihinkin.

Janin varusteiden alla olevassa naulakossa on sitä sun tätä.


Olen iloinen, että sain tuon Harrodsilta Lontoosta lukioaikana ostamani pikkulaukun vihdoinkin käyttöön. Täydellinen saippuakuplapulloille! Ulkolelut ovat parissa eri itsetehdyssä kassissa, jotka olen saanut ystäviltä. Kauniit laukut on kiva saada näkyville - pari isoa ja kirjavaa ripustin eteiskäytävän valaisimiin!



Raidallinen on äidin vanha - lieneekö saanut tuliaisiksi jostain ulkomailta. Vihreän kassin olen itse ostanut lomamatkalta Kreetalta. En tiedä kuinka kauan laukut tuossa seinällä viihdyttävät ennen kuin alkavat ärsyttää, jää nähtäväksi.


Kenkäteline tosiaan sai lähtöpassit, ja käytössä olevat kengät saavat oleskella lattialla, kunnes röykkiö kasvaa liian suureksi. Toivon tosin että oppisimme käyttämään myös vastasiivotun kopin perällä oleviä kenkähyllyjä kenkien säilyttämiseen. Lipaston sijoittaminen nurkkaan toi lisätilaa eteiseen, koska nyt mitään huonekaluja ei tarvitse väistellä, kun kulkee eteisen ohi Abstellraumiin tai meidän makuuhuoneeseen.

Lipastossa on nenäliinoja, aurinkolaseja, Kertun hiustenlaittovälineitä, kenkienhoitovälineitä, heijastimia ja avaimenperiä. Korissa lipaston päällä säilytetään avaimet. Koska kori on osittain tyhjän päällä nurkkaa vasten, pikkulipaston päälle jää riittävästi tilaa laskea siihen saapuva posti ja käsitellä se eteenpäin joko paperinkierrätykseen tai säilytettäviin papereihin.

Ja moottoripyörähanskat ja -huppupipo ovat tyylikkäästi naulakossa kuivumassa! Tämä naulakko on tarkoitettu lähinnä vieraiden takeille, mutta erittäin väliaikaisesti siinä sallitaan myös perheenjäsenten tavaroiden säilytys. En tahdo että naulakko tulee pursuilevaksi paksukaiseksi unohtuneista takeista ja laukuista, eikä niin kaikeksi onneksi tuppaa käymäänkään.

Olen oikein tyytyväinen aikaansaannokseeni. Aika näyttää, onko tavaroiden säilytysjärjestelmä onnistunut vai ei. Mutta onpahan eteisessä ja pikkukopissa nyt ainakin vain tarpeelliset ja käytössä olevat tavarat.

No comments:

Post a Comment