Jul 25, 2015

Kaunis käymälä

Ostin jo jokin aika sitten alakerran vessaan uuden hyllyn - Ikeastapa tietenkin. Menin sinne ostaakseni Billy-hyllyn, jonka voi tarvittaessa sijoittaa mihin tahansa kodin tilaan. Mutta sitten näinkin tämän paremmin silmää miellyttävän version, joka lähti mukaan vaikkei sovikaan kuin kylpytiloihin.


Nuo vaaleanpunaiset kukkapurkit ylähyllyllä löytyivät samalla reissulla. Kuten kuvasta näkyy, hyllyn sisustus on pastellisävyinen ja romanttinen. Tykkään kovasti siitä, kuinka hyvin kaulakoruni pääsevät esiin: naulakosta on helppo valita päivän asuun sopiva ja lisäksi ne toimivat sisustuselementtinä. Täydellistä!


Samoin ihanat metallipurkit saivat viimein arvoisensa paikan. Tummemman sininen on yläasteella saamani lahja ystävältä ja vaaleansininen kaunis ruusupurkki löytyi jostain pienen ruotsalaisen kylän tai kaupungin sisustusputiikista automatkalla Suomesta Saksaan.


Olen asettanut näiden kuvien valkotasapainon kohdalleen kuvankäsittelyohjelmalla. Muuten näissä näkyisi vessassamme vallitseva järkyttävä keltainen valo. Peilikaapin loisteputki antaa kyllä suunnilleen valkoista valoa, mutta sitä peittävä suoja on kellastunut. Olen harkinnut vaihtavani lampunsuojat sekä alakerran vessasta että yläkerran kylppäristä, koska ne maksavat vain alle kympin kappale. Toisaalta vanhat ovat vielä täysin ehjät, joten en ole pää kolmantena jalkana juossut Starkkiin ostoksille. Ehkä sitten talvemmalla, kun luonnonvaloa ei enää juuri ole saatavilla.


Tässä kuvassa näkyy paremmin kummitätini ompelemat ristipistotyöt. Ne olin laittanut paikoilleen jo ennen hyllyn hankkimista - ja aivan täydelliselle korkeudelle. Jee! Ikean metalliset kukkapurkit ovat täynnä roinaa, jota en kovin usein tarvitse. Minun pituiselleni ihmiselle niiden sisällöt eivät kuitenkaan näy vessassa käydessäni, joten saavat olla siellä rauhassa. Kukkapurkkien takana ovat korurasiani, jotka eivät värinsä puolesta myöskään sovi olemaan näkyvissä.



Tällä hyllyllä oleva valkoinen kori on tuparilahja ystäväperheeltä ensimmäiseen yhteiseen kotiimme. Piianpeili on kulkenut mukanani niin kauan, etten edes muista kuinka pieni olin sen saadessani. Joululahja se kumminkin oli ja kovasti toivottu. Simpukkarasiat ovat saamiani tuliaisia tuttavien etelän matkoilta. Pienemmän sain parhaalta kaveriltani joskus ala-asteella, mutta isomman antajasta ei ole enää muistikuvaa. Piianpeili ja rasiat kätkevät sisäänsä isot riippukorvakoruni. Takana olevassa Ikean kangaslaatikossa on nenäliinoja.


"Kun istut pytyllä" -näkymä. Olen sisustanut vessan valjut valkoiset seinät iloisen värisillä pyyhkeillä ja lasten piirustuksilla. Washi-teippikehyksissä on helppo pitää vaihtuvaa näyttelyä. Pyyheliinoista käytän vain vihreän ja keltaisen sävyisiä, jotta värimaailma säilyy yhtenäisenä. Aksenttivärinä on pinkki.


Tässä kuvassa näkyy matto, josta päävärit vessaan olen bongannut. Vaikka vessassa on monia värejä ja lasten piirustukset ovat suorastaan riemunkirjavia, valkoinen hylly suht hillittyine pastelliväreineen tekee tunnelmasta rauhallisen. (Ok, hieman outoa kirjoittaa vessan tunnelmasta... Mutta ajatellaan nyt pelkästään visuaaliselta kannalta.) Kuvassa näkyy myös vessan sijainti asunnossamme: heti eteisen vieressä.


Tässä vielä pikainen katsaus tavaroihin, joita vessassa säilytetään. En järjestänyt niitä enkä heittänyt pois tarpeettomia, joten eipä niistä paljon enempää. Alimmalla hyllyllä on vessalukemista ja sinisessä laatikossa fööni ja suoristusrauta.

Olen mielestäni aika hyvä siinä, etten keräile varastoihini turhaa kosmetiikkaa. Ja monen mielestä ehkä kelvoton luopio naiseksi, kun en pahemmin naamaani rasvaile tai jotain kasvojenkohotusnaamioita harrasta. Mutta kyllä niitä purkkeja silti kertyy ja olisi syytä käydä läpi aika ajoin. Minua kuitenkin lohduttaa tieto, että näihin säilytyskalusteisiin, mitä meillä toilettituotteille tällä hetkellä on, mahtuu mainiosti kaikki tarvitsemamme purkit, putelit ja vehkeet.

WC:n pesuaineet säilyttäisin mielelläni poissa näkösältä, mutta ne ovat niin suuria, että ne on hankala piilottaa. Tykkään kuitenkin siitä, että niitä säilytetään vessassa, koska siivoaminen käy sillä tavalla hetken mielijohteesta tai käden käänteessä, kun vieraat ovat jo tuvassa.


Ja jottei totuus pääsisi unohtumaan: näkymä vessanpöntölle päin. Tummasävyinen sisustustaulu ei tuohon sovi, tiedän. Pöntön päälle olen kaavaillut jonkinlaista ulkovaatteiden kuivatussysteemiä, mutta nyt kesällä se ei ole tarpeellinen. Palannen asiaan syksymmällä.

Vielä lopuksi pari sanaa vessan sisustamisen tärkeydestä. Vessan päätarkoitus on tarjota helpotusta sekä talon väelle että vieraille. Koska itse käyn siellä useamman kerran päivässä ja vieraatkin visiiteillään lähes poikkeuksetta, on sen mielestäni syytä olla siisti ja kaunis.

Olen joskus kuullut, että ravintolan tason voi päätellä käymälätilojen siisteydestä. Ei se ehkä täsmälleen niin mene, mutta epäsiistit ja haisevat saniteettitilat ovat taatusti luotaantyöntäviä. Ja toisaalta, minua ainakin ilahduttaa käydä paikoissa, joissa WC:n sisustukseen on panostettu ja käsiä pestessä voi katsella kauniita yksityiskohtia. Nyt se toteutuu meidän omassa vessassa.

No comments:

Post a Comment