Mar 6, 2014

...Ja sitten leikkimään!


Tänään en voinut toteuttaa mitään sen suurempaa organisointiprojektia, koska heräsin aamulla kurkku ja pää kipeänä. On järkevämpää ottaa rauhallisesti, jos vaikka tauti menisi saman tien pois. Mutta haettuani lapset tarhasta ehdotin Kertulle kuitenkin, että siivoaisimme hänen laatikkonsa.

Molemmilla lapsilla on oma lipastonlaatikkonsa. Sinne saa laittaa ne tavarat, mitä muilla ei ole lupa käyttää. Jaakolla ei vielä kovin paljon tavaroita siellä ole, mutta Kertullahan on jo vaikka mitä. Aiemmin säilytimme kaikki lelut lastenhuoneen suuressa hyllyssä. Lasten kasvaessa lelut muuttuvat, ja sitä myöten myös säilytystarpeet.

Kerttu sai joululahjaksi pikku-Barbien autoineen sekä Playmobil -tallin. Kummankaan lelun kanssa ei ole juuri leikitty, koska ne ovat olleet hänen lipastonsa kaaokseen uponneena. Lelujen lisäksi lipastossa on ties mitä muutakin.



Olen tiedostanut järjestämistarpeen siitä alkaen, kun tällaiset romulaatikot lapsille perustin. Olen vienyt lipastolle sattumanvaraisia laatikoita ja purkkeja, joihin Kerttu voisi näppärästi ja omatoimisesti tavaransa järjestää. No eihän hän sellaiseen tietenkään ryhtynyt, kun en asiasta mitään maininnut. Yksinäni en laatikkoa halunnut järjestää, koska se on Kertun aluetta. Tänään homma tuli mieleeni hetkellä, jolloin minulla oli aikaa ja Kerttu oli vielä energinen. Kysyin, josko häntä kiinnostaisi järjestää laatikko minun kanssani - ja häntä kiinnosti.

Tyhjensimme ensin laatikon ja lipastonpäällisen lattialle, ja minä näppäsin tästä kuvan, jonka näette tämän kirjoituksen alussa. Kaksi laatikkoa ja valkoinen kori olivat täynnä epämääräistä pikku tavaraa. Kerttu sai itse poimia eri leluihin kuuluvat pienosat, ja innostuikin sitten kokoamaan Lego-Barbien taloa. Minä haastattelin Kerttua hänen rakennellessaan, mitkä kaikki tavarat ovat hänelle tärkeitä, mitkä kuuluvat samaan laatikkoon, mitkä eri laatikkoon. Ehdottelin myös mielestäni hyviä säilytysratkaisuja.

Eipä siinä edes kovin kauan mennyt, kun tavarat oli lajiteltu. Päätin kuitenkin päällystää pari laatikkoa niin, että ne miellyttävät Kerttua. Siinä sitä aikaa sitten vierähtikin. Nämä on päällystetty osittain Washi-teipillä, osittain lahjapaperilla. Liimajäljet jäivät vähän rumasti näkyviin, olisi pitänyt käyttää kaksipuolista teippiä.


Sitten olikin aika järjestellä kaikki liikkuvat osat takaisin lipastonlaatikkoon. Kerttu sai järjestellä ne haluamallaan tavalla.


Laatikossa vasemmalla ovat askartelu- ja piirustustarvikkeet, keskellä tehtäväkirjoja ja päiväkirja ja etualalla laatikot hamahelmille sekä pienille nukeille. Oikealla on romulaatikko, jossa olevat tavarat ovat lähinnä yksittäiskappaleita.


Lipaston päälle laitettiin nyt talli aitoineen kaikkineen, sekä Kertun rakentama Lego-katos. Vihreässä laatikossa säilytetään talliin kuuluvia tarvikkeita, pinkissä taas tarroja, pieniä papereita sekä Lego-Barbien tarvikkeita. Kerttu oli mielellään mukana kuvassa ihailemassa lopputulosta.

Kysyin Kertulta, olenko minä vähän hassu kun tykkään tällaisesta järjestämisestä. Siltä nimittäin tuntui, kun kävin kolmatta kertaa katsomassa järjestyksessä olevaa laatikkoa. Hän vastasi "et oo", joten ehkä hänestä kasvaa toisen (vai äiti kolmannen?) polven organisoija.

Tavoitteeni oli saada lipasto Kertun järkevään järjestykseen sekä lelut mukaan leikkeihin. Paras palkinto tästä hommasta olikin se, että Kerttu ja Jaakko leikkivät ainakin tunnin uudesti löydetyillä leluilla.


3 comments:

  1. Hienosti järjestetty! Olen yrittänyt samantyylistä järjestelyä meidän askartelukaappiin, mutta ei se kyllä millään pysy järjesteyksessä. Toivottavasti teillä pysyy! :)

    ReplyDelete
  2. Kivasti järjestetty. Ihania värejä. Tekee järjestyksenpidosta aina hauskempaa. :)

    ReplyDelete
  3. Kiitos kommenteista!
    Jouduin muuttamaan järjestelyä melkein heti, koska Jaakko löysi kynät järjestetystä laatikosta varsin helposti ja hän piirtelee vielä mihin sattuu. Niinpä penaalit muuttivat kirjahyllyn päälle. Kerttu on ymmärtänyt hienosti laatikon kuuluvan hänelle, mutta vielä pitäisi pikkuveljen oppia kunnioittamaan sitä. Ehkäpä pitäisi järjestellä Jaakonkin oma laatikko hauskannäköiseksi...

    ReplyDelete