Mar 3, 2014

Organisoinnin ABC (ja vierashuoneen loppusilaus)

Lukijakuntani on laajentunut pikku hiljaa. Kiitos mielenkiinnosta, ystävät!

Miltei hypin riemusta, kun sain teiltä ensimmäisen kommentin tekstiini. Jee! On tosi ihanaa tietää jonkun lukevan näitä juttuja, ja että niistä vieläpä herää jotain ajatuksiakin.

Joku teistä kysyi, miten oikein löytää jokaiselle tavaralle oma paikkansa ja kuinka raivata tarpeettomat tavarat pois tieltä. Niinpä ajattelin jakaa teille pari löytöä organisointiblogien ihmeellisestä maailmasta, joissa blogistit vastaavat näihin kysymyksiin. Linkit ovat englanninkielisille sivuille, joten kirjoitan lyhyesti suomeksi, mitä heidän tekstinsä käsittelevät. Ohjeet ovat rouvilla melko samanlaiset, mutta  he ilmaisevat ne omalla persoonallisella tavallaan.

I'm an organizing junkie: The organizing PROCESS is your force - use it


Blogin kirjoittaja on kehittänyt prosessin, jota seuraamalla voi järjestää kaikenlaiset tilat:

1. Suunnittele projekti. Arvioi mikä nykyisessä tilassa toimii, mikä ei, ja mitä haluaisit sillä saavuttaa.

2. Tyhjennä koko järjestettävä tila. Ihan kokonaan.

3. Järjestä neljään eri kasaan: roskiin, lahjoitetaan, sijoitetaan muualle, säilytetään tässä tilassa. Lajittele säilytettävät siten, että samanlaiset tulevat samaan paikkaan. Mitä enemmän laitat pois, sitä pienemmälle tavaramäärälle sinun pitää löytää säilytyspaikka.

4. Järjestä tavarat tilaan sopivia säilytysvälineitä käyttäen siten, että ne pysyvät omilla paikoillaan.

5. Arvioi uusi tilankäyttö - mikä toimii, mikä ei. Hyvä systeemi on sellainen, jota on helppo ylläpitää.

6. Ratkaise toimimattomat kohdat.

7. Ihaile kättesi töitä.

Tämä rouva kirjoittaa myös ohjeita siihen, kuinka luopua tavaroista. Jokaisen tavaran kohdalla voi kysyä itseltään: Käytänkö sitä? Rakastanko sitä? Onko se kaunis? Onko minulla tilaa säilyttää se? Mielestäni olennaisin kysymys on juuri tuo ensimmäinen - myös kauniit ja tunnearvoiset esineet pitää olla "käytössä" eli katseltavana ja ihailtavana, jos ne kerran haluaa säilyttää.

teal&lime: Simple 4 step process to organize any space


Tämäkin kirjoittaja on kehittänyt oman prosessinsa.

1. Sitoudu. Valmistaudu antamaan aikaa ja energiaa sille tilalle, jonka haluat järjestää.
2. Tyhjennä ja puhdista.
3. Heitä pois ja lajittele. (Samat kasat kuin edelläkin mainittiin.)
4. Laita tavarat takaisin niin, että ne ovat järjestyksessä ja helppo ottaa esiin.

Asiat tuntuvat itsestäänselvyyksiltä näin kun niitä tästä ruudulta lukee. Mutta kun olet keskellä tavarakaaosta, on hyvä tietää mistä aloittaa. Itselläni on se vika, että kun saan jonkun loistoidean, alan toteuttaa sitä miettimättä sen vaikutuksia. Seurauksena on paljon tavaroiden ja huonekalujen siirtoa - ja usein lopulta alkuperäisille paikoilleen.

Paljon parempi on istahtaa alas ja miettiä kynän ja paperin avulla, miten kyseisen idean voisi toteuttaa mahdollisimman hyvin, järkevästi ja tehokkaasti. Silloin huomaa myös, mikäli idea ei olekaan hyvä. Olen myös pannut merkille tilan näkemisen valokuvana auttavan hahmottamaan, mikä siinä on vikana ja miten ongelman voisi ratkaista. Näkee omat nurkkansa vähän niinkuin uusin silmin.

Itselleni suurin haaste organisoinnissa tuntuu nyt täällä vieraalla maalla olevan se, mitä teen kierrätykseen meneville tavaroille. Vaatteiden kierrätys on helppoa - täällä on tien vierillä peltipömpeleitä, jonne vaatepussit voi tiputtaa. Leluja ja joitakin kirjoja olen saanut annettua ystäville, mutta paljon olisi vielä luovuttavaakin. Vanhat kirjat eivät ole kovin haluttuja.

Periaatteessa tiedän, mihin kodin irtainta voisi viedä kierrätettäväksi, mutta kuljettamiseen olisi hyvä olla auto. Lisäksi kyseinen paikka ei huoli ihan mitä tahansa. Ehkäpä pitää ottaa itseään vaan niskasta kiinni ja käydä tutustumassa tuohon paikkaan. Suomen Turuus oli niin helppoa, kun kaiken saattoi viedä Ekotorille.

Osa ongelmaa voi olla myös se, että meillä on tavaroita, joiden olemassaoloa tässä asunnossa pidän hyödyllisenä tai siedettävänä, mutta en halua löytää niitä muuttolaatikoista seuraavassa kodissa. Esimerkiksi juomalaseja meillä on joka lähtöön, mutta ne kaikki ovat käytössä tällä hetkellä emmekä varsinaisesti tarvitse lisää. Tahtoisin kuitenkin nähdä lasihyllyni paremmassa järjestyksessä ja kattaa pöytään kaikille samanlaiset lasit.

Toisaalta, kaikille tavaroillemme on tällä hetkellä tilaa. Ihan pakko ei siis ole mitään heittää pois. Mutta mikäli muutto tulee ajankohtaiseksi, aion rankalla kädellä karsia irtainta. Se on niin turhauttavaa löytää huolella pakatuista ja kuljetetuista muuttolaatikoista ihan tarpeetonta tavaraa.

***

Tuunasin vierashuonetta vielä vähän lisää viime kirjoitukseni jälkeen - tässä näette tämänhetkisen lopputuloksen.



Löysin seinille taulukoukut ja kuvat ihan vaan vanhoista varastoista! Ei tarvinnut ostaa mitään uutta, ja huoneesta tuli paljon sisustetumman näköinen.  


Tai no, tulihan sitä uuttakin sitten ostettua. Meidän lähikaupassa, joka valitettavasti on suuri tavaratalo, oli myytävänä ihania laatikoita. En ostaessani tiennyt näitä missään tarvitsevani, mutta heti kotiin päästyäni riensin juoksujalkaa laittamaan vierashuoneen hyllyä uusiksi.




Hylly näyttää nyt kokonaisuudelta ja värit sopivat paremmin siniseen teemaan. Sen lisäksi sain kaikki pikkuiset askartelumateriaalit lajiteltua omiin laatikoihinsa.



Olen sitä mieltä, että tuollaisiin kauniisiin laatikoihin on syytä tarttua, kun sellaiset löytää. Minulle ei vielä kertaakaan ole käynyt niin, etten niille olisi käyttöä keksinyt. 

Lauantaina olimme koko perheen voimin shoppailemassa minulle ja Jaakolle uudet kengät. Kenkien ostamisessa on se hauska puoli, että halutessaan kaupasta saa mukaansa myös kenkälaatikot! Tänään päällystin laatikot kauniilla, vanhoilla lahjapapereilla - ja Jaakkokin ihasteli, kuinka kaunis hänen kenkälaatikostaan tuli.

2 comments:

  1. Hyvältä näyttää! Kiitos suomennoksista. Minulla on alkamassa projekti "tee toimiva huoneesta joka on tällä hetkellä kaiken ylimääräisen kaatopaikka, mutta jonka pitäisi toimia käsityö-leikkimis-työhuoneena. Näistä on apua! :)

    ReplyDelete
  2. Mukava kuulla, että kirjoituksesta on hyötyä! Joko olet päässyt projektin kimppuun? Olisi hauska kuulla miten homma etenee ja nähdä ennen-jälkeen-kuvia!

    ReplyDelete