Mar 13, 2014

Palapelit järjestykseen

Olen vieläkin kipeänä ja alkaa jo harmittaa, kun en jaksa tehdä juuri mitään. Sunnuntaina vietämme Kertun syntymäpäiviä, johon mennessä tahtoisin saada asunnon taas kivan näköiseksi. Ihmeellistä, miten äidin muutaman päivän "sairasloma", jolloin teen vain pakolliset, saa kodin tehokkaasti kaaokseen.

Lueskelin tässä yhtenä päivänä lempiblogiani ja bongasin yhden tilaa säästävän ja toivottavasti myös lelujen käyttöä lisäävän vinkin. Nimittäin palapelien järjestämisen uudelleensuljettaviin muovipusseihin. 

IHeart Organizing

Meidän muksut ovat viime aikoina olleet innokkaita palapelien tekijöitä, ja myös hyviä siinä. Olen jemmannut hyllyssä sellaisia 100-200 palan palapelejä, koska arvelin niiden olevan liian vaikeita. Mutta Jaakko pystyy jo itsenäisesti työskentelemään 60 palan kokoamiseksi ja vanhemman auttaessa molemmat pystyvät tekemään suuriakin palapelejä.

Tässä kohtaa täytyy muuten kertoa, että äitini on myös innostunut kokoamaan palapeliä, jonka toin tuliaiseksi täältä Münchenistä viime kesänä. Mukavaa! Palapelien tekeminen onkin siitä kivaa touhua, että haastetta riittää kaikenikäisille, koko perheelle.

Olin säilyttänyt palapelejä kahdessa eri laatikossa - Kertulle sopivat ja Jaakolle sopivat. Ja erikseen vielä molemmille liian vaikeita. Ne veivät siis kolme "koloa" meidän lastenhuoneen Expedit -hyllystä (näkyy kuvassa vasemmassa reunassa). Tämän verran meillä niitä on:


Olohuoneen kirjahyllystä löysin tuon epämääräisen "jääkaappimagneetit" -pikkukorin, joiden tajusinkin olevan suurimmaksi osaksi palapeleiksi luokiteltavia leluja magneetilla varustettuna. Niinpä päätin järjestää ne tässä samalla.

Ostin kaupasta parikymmentä litran uudelleensuljettavaa muovipussia ja aloin niputtaa palapelejä. Homma oli äkkiä tehty. Päätin leikata pahvilaatikoista palapelin kuvat irti, niin että niistä voi katsoa mallia. Niputin ne parista laatikosta ylijääneellä narunpätkällä. Tässä kuva lopputuloksesta:


Meidän KAIKKI palapelimme ovat nyt näissä kahdessa laatikossa, mukaan lukien pari palapelikirjaa, joita ei ensimmäisessä kuvassa näkynyt. En ole kyllä varma, toimiiko tuo jaottelu, koska helppojen palapelien laatikko tuli niin täyteen. Toisaalta, muovipussit loppuivat hieman kesken, siksi pallopalapeli jäi vielä alkuperäiseen laatikkoonsa. On myös mahdollista, että noista helpoista palapeleistä voisi osan poistaa käytöstä, mutta mielestäni niitä on vielä viime aikoina kaikkia koottu. 

Tässä on isompien palapelien laatikon sisältö:


...Ja tässä  pienemmät palapelit, myös laatikkoon järjestettynä.





Huomasin, että järjestettyäni palapelit niillä ei ole vielä lainkaan leikitty. Mikäli syy ei ole siinä, että muksut ovat olleet myös kipeänä, minun lienee syytä näyttää ja selittää lapsille uusi systeemi. Kun suuret pahvilaatikot kirjahyllyssä eivät enää huuda silmille "Tee minut!", lasten täytyy tietää mistä palapelejä voi hakea.

Ihan kaikista palapeleistä ei ole olemassa joko mallikuvaa tai pohjaa, jolle se koota. Mietin ensin, pitäisikö ottaa kuva sellaisista palapeleistä koottuna ja laittaa kuvat samaan nippuun muiden kanssa. Mutta sitten totesin kuvattomien palapelien olevan helppoja, ei niitä varten mitään mallia tarvita. Ne täytyy sitten vaan tunnistaa ja valita suoraan muovipussissa näkyvien palasten perusteella.

Itse olen oikein tyytyväinen lopputulokseen, koska nyt kaikki palapelit ovat yhdessä paikassa ja on helppo valita mikä tahansa niistä tehtäväksi. Tämä on myös kätevä tapa järjestää palapelit, jos edessä on muutto. Pikkuiset muovipussit vievät paljon vähemmän tilaa kuin isot pahvilaatikot. Toivon että lapset oppivat uuden järjestyksen myös - ja miksipä eivät oppisi, kunhan vaan näytän, kuinka homma toimii.

1 comment:

  1. Itse olen käyttänyt myös noita Minigrip- pussejaa palapelien järjestämiseen, menevät paljon pienempään tilaan:)

    ReplyDelete